Merhaba;

Blog yazmak sandığımdan zor çıktı gerçekten 😀 önce bir konu bulucan sonra onu araştıracaksın , daha sonra da özgün bir yazı ortaya koymaya çalışacaksın … Evet zorlanıyorum ama yazmayı bırakmayacağım :))

Kaizen felsefesi der ki ; bir şeyi az yap ama sürekli yap. Aynı şekilde dinimiz islamda aynı öğüdü verir bize “Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.” O yüzden bende yazmaya devam edicem az ama sürekli yazacağım.

Bu konu benim severek zaten yıllardan beridir araştırdığım bir konu olduğu için böyle bir başlık seçtim bugün.

Bir soru :

Bir resim yapmaya karar verdiniz diyelim. Elinizde 54 faklı boya ile mi daha renkli,yaratıcı,fark yaratan bir tablo çıkarırdınız yoksa sadece 12 tane boya ile yetinmeyi mi tercih ederdiniz ?

Öncelikle Batı müziği ile Doğu müziği arasında ki farka örnekler vererek başlamak istiyorum ;

 

 indirBatı müziği 0 veya 1 dir , Doğu müziği ise 0 ile 1 arasında herhangi bir değer ,

Batı müziği dijital ,doğu müziği analogtur,

Batı  müziği kesiktir, doğu müziği sürekli ,

Batı müziği sınırlı , Doğu müziği sınırsızdır,

Batı müziğinde  A noktasından yola çıkar ve kendinizi B noktasında buluverirsiniz, yolda nelerde karşılaştığınızı, nasıl B noktasında geldiğinizi, yoldaki ağaçları , çiçekleri, insanları göremessiniz. A’dan B’ye ışınlanırsınız.

Doğu müziğinde ise A noktasından B noktasına yürüyerek gidersiniz. Tadını çıkararak yürüyüşünüze devam edersiniz , yolda karşılaştığınız bütün güzellikleri yaşar ve yaşatırsınız, yolda karşılaştığınız zorlukları ve bu zorlukların sizi nasıl güçlendirdiğini hissedersiniz. A’dan B’ye giderken neler olduğunu bilirsiniz.

Yukarıdaki dijital-analog yakıştırması bence batı müziği ile doğu müziğini en iyi açıklayan örneklerdendir.  Çok teknik detaya girmek istemiyorum fakat bir şeyi açıklamam gerekiyor bu safhada.

Batı müziğinde 2 nota arasında hiçbirşey yoktur. Biz buna 1 ses deriz. Yani do-re arası bir sestir.

Doğu müziğinde ise 2 nota arası 9 eşit parçaya bölünmüştür . Yani do-re arasında 9 farklı ses vardır.

Hepimizin bildiği gibi Batı müziğinde 8 nota vardır, bu yanlış bir bilgi değil. Fakat pianoda da görüldüğü gibi iki tane Do arasında 12 tane tuş vardır. Bu da 12 tane ses olduğu manasına gelir. Sonuçta Batı müziğinde 12 ses vardır.

Şimdi iki tane Do arasındaki tuşların 54 tane olduğunu düşünün. Karşınızda doğu müziği.

Türk bestekarların elindeki malzemeyi ve ona göre neler ürettiklerini şimdi daha iyi anlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

Doğu müziğinin bu zenginliğinin nereden geldiğini açıklamaya çalıştım elimden geldiğince. Umarım beğenmişsinizdir.

Kalın Sağlıcakla.