Merhabalar ;

Yıllar önce Üniversitedeyken duyduğum ,bugün bir firmayla toplantı yaparken yeniden kulağımı kaşıyan bu terimi ele almak istedim. Eskiyen bilgilerimi tekrardan bir tazelemek için bir araştırma yaptım. Çok vakit ayıramadım ama zannettiğimden çokta farklı bir sistem değil doğrusu.

Barter , mübadele etmek , birşeylerin değiş tokuş edilmesi manasına geliyor. Bu sistemde kişiler satın aldıkları ürün ve servislerin bedellerini ürettikleri ürün ve servis ile karşılıyorlar. Arada para gibi bir katman yok. Çok basit ; Al abi ver abi.

Bir örnek verelim mesela ;

Ahmet Abi Sultanahmette bir halı üreticisi olsun ve Ahmet Abinin Yemek yapmak için 1 kg. Patatese ihtiyacı olsun . Ahmet abi halısını sırtlanıp Rıfat abinin yanına gider ve 1 halı karşılığında 1 kg. patates alır. İkisi de mutlu ve mesut bir şekilde ticaretlerini gerçekleştirirler.

Amma velakin diyelim ki Rıfat abinin halıya ihtiyacı yok ve Ahmet abiden halı istemiyor. Ahmet abi ise halıdan başka bir şey üretemiyor. Bu durumda Ahmet Abi ne yapmalı :

A- Patates değil de başka bir şey yemeli

B-Rıfat Abiye onun halıya aslında ihtiyacı olduğuna ikna etmeli (Fazla kapitalist oldu bu 😀 )

C-Ahmet abi aç kalıp farklı bir şeyler üretmek için çalışmalı

D-Patates satan başka birini arayıp bulmalı.

Evet gördüğünüz üzere gayet zor bir durum. Bunu fırsat bilen zengin bir tüccar altınların değerli olduğunu ve halı karşılığında Ahmet abiye bir miktar altın verebileceğini ve o altınla da patates alabileceğini söyler ve böylece evrensel ekonominin başlama düdüğü çalar…

Altından sonra para ve bankacılık sistemi kurulur ve yıllar geçtikçe sistem bu şekilde devam edip gider.

Ekonominin nasıl geliştiğine dair alttaki vidyoyu herkesin izlemesini öneririm 🙂

Ekonominin takastan neden bu hali aldığı girizgahından sonra şimdi de İş Dünyasının neden bu modele geri dönmek istediğini açıklamaya çalışayım.

Fazla üretimden dolayı !

Evet şirketler fazla üretimi depolarında tutmak istemezler çünkü bu durum şirketlere depo maliyeti denilen bir maliyet ortaya çıkarır. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen şirketler ; Abiler üretimi azaltalım artık doğru tahmin yapamıyoruz ve fazla üretim yapıyoruz bu da bize pahalıya mâl oluyor ve aynı zamanda ürünlerimiz harap oluyor demek yerine , biz bu fazla ürünleri diğer şirketlerin fazla ürün ve hizmetleriyle takas edelim en iyisi diyorlar ve karşınızda Barter Sisteminin ortaya çıkış nedeni.

Modern Barter Sistemine de bir örnek verdikten sonra sonlandıralım :

Bazı üretim ve hizmetler vardır ki siz bir ürün veya hizmeti ortaya koyabilmek için illaki fazla üretim yapmak zorundasınızdır. Mesela uçak uçuracaksınız ve 160 kişilik bir kapasiteniz var . Fakat yalnızca 130 yolcu geldi ve o uçağı uçurmak zorundasınız. Burada fazla üretim var . Ben 160 koltuk ürettim fakat 130 tanesi satıldı yalnızca. Bu 30 koltuk ne olacak ?

Ben bu 30 koltuğu şu şekilde değerlendirebilirim ; Bana ürün ve hizmet sağlayan bilgisayar şirketine gider, eğer bana depoda fazla üretim yaptığın 10 tane laptop verirsen sana 30 tane koltuk veririm diyebiliriz. Bu şekilde Bilgisayar üreticisi kendi elemanlarını bedavaya tatile göndermiş olur bizde bedavaya bilgisayar almış oluruz. Aynı zamanda Bilgisayar şirketi o bilgisayarları deposundan çıkardığı için bir maliyetten kurtulur , bizde uçağı boş kaldırmadığımız için prestijimizi korumuş oluruz.

Amerika ve Avrupada Barter sistemi yaygınlaşmış ve hatta denetim altına bile alınmış durumda. Küçük bir istatistik vermek gerekirse ;

Barter Dünya’da, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde 37 yıldan bu yana uygulanan bir sistemdir. Bugün çeşitli ülkelerde 600 binden fazla kuruluş, barter ticareti yapmaktadır.

The Business Trend Analysts’in yaptığı araştırmada dünya ticaretinin %40’ının barter sistemi ile yapıldığı tesbit edilmiştir. Amerika’da yaklaşık 500 barter firması, tahminen 450.000 üye firma ile yılda 400 milyar dolarlık iç ve dış barter ticareti yapmaktadır. The Int. Ass. of Trade Exchange (IATE)’nin verdiği raporda barter ticaretinin Amerikada yılda %16’lık bir artış gösterdiği belirtilmiştir.

Sağlıcakla.